Informason

Vi i Kennel Arca Halu har drevet med oppdrett siden 2003, hovedsaklig sort Dvergschnauzer og hvit Dvergschnauzer. 10 år etter hadde vi vår første kull med Boston Terrier, så den rasen dreve vi med oppdrett av fra 2013 til 2021

Kennel Arca Halu’s historie

Familien vår består av Cathrine Ludvigsen og Arild Halsen og våre tre (nå voksne) barn Odin, Iver og Axel, samt et passe antall hunder. Og vi bor på Byåsen i Trondheim.

Vår første Dvergschnauzer

Da vi bestemte oss for å kjøpe hund ville Cathrine absolutt ha Riesenschnauzer da hun har vokst opp med den rasen (også avl). Arild ville ikke ha så stor hund, men han syns jo de var fine og trivelige hunder, så kompromisset ble Dvergschnauzer. Vi fikk vår første felles hund i 1999 og det var da en Dvergschnauzer sort. Vi fikk etter hvert stor interesse for trening av hund, begynte først på lydighetskurs og fortsatte med trening der. Etter hvert ble det fattet interesse for agility, og når vi først fikk prøvde det fant vi ut at dette var aktiviteten som passet både oss og våre hunder. Arild har konkurrert og trent agility i mange år ved Nidaros Brukshundklubb i Trondheim, Cathrine begynte også å trene agility der etter hvert.

Det ble også tidlig tent en interesse for utstilling da vår første Dvergschnauzer (i 1999) gikk hen og ble BEST IN SHOW (BIS valp) på første utstillingen. Vi syns det er veldig moro med pelsstell og handling (utstilling), så det er mulig du vil få se oss i utstillingsringen.

La etter hvert merke til at det var kommet en ny fargevariant av Dvergschnauzeren, og vi fikk interesse for hvit Dvergschnauzer (eller Dvergschnauzer hvit som rasen egentlig heter), det var riktignok ikke så veldig mange av de på den tiden. Da vi kjøpte vår første hvite valp i 2000 (N UCH Ingschnauzma’s White Ally) var det kun 5 registrerte hvite Dvergschnauzere her i Norge.

Etter hvert fikk vi interesse for å prøve avl også. Arild har en utdannelse som omfatter generell avl og genetikk, han har komplettert den opp mot hund i form av NKK’s Genetikk, Avl og Oppdrett v/Astrid Indrebø. Cathrine hadde litt erfaring med oppdrett fra før samt at hun har gjennomført Oppdretterskolen i regi av Norsk Kennel Klub. Søknad om kennelnavnet Arca Halu ble sendt inn og vi fikk det godkjent av FCI september 2002, og vårt første kull med Hvit Dvergschnauzer så dagens lys i 2003. Vi syns det er veldig moro å få være med å danne grunnlaget for Hvit Dvergschnauzer her i Norge.

De tre kriteriene vi syns er viktige i vårt avlsarbeid er: godt gemytt – god helse – rasetypisk eksteriør. De tre kriteriene rangeres ikke da vi mener alle tre er like viktige. Vårt hovedmål for avl er å tilføre rasen noe i form av sunne, friske og rasetypiske familiehunder. Og håper vi får mange fine år foran oss med oppdett og trening av disse herlige dyrene!

Bostom Terrier

Etter flere års studering av informasjon om rasen og kontakt med oppdrettere fikk vi vår første Boston Terrier Drama. Drama er født 6. november 2010 og kommer fra Kennel Bright & Brindle. Drama utviklet seg fint og ble en fantastisk alvstispe. Så i august 2013 hadde vi vår første kulle med Boston Terrier, og fra dette kulle beholdt vi tispen Fløyel. Etter Fløyel beholdt vi to tisper for videre avl (fra to forskjellig kombinasjoner). I 2021 bestemte vi oss for å ikke avle mer på Boston Terrier, men vi syns fortsatt dette er en herlig rase!!

Vi er medlemmer i følgende klubber:

Dvergschnauzer

Dvergschnauzeren kommer opprinnelig fra Tyskland, den fins i 4 godkjente fargevarianter: sort, salt/pepper, sort/sølv og hvit. Her i Norge er hver av de fire fargevariantene registrert som egen rase, men fra 01.01.2018 ble det lov å blande de fire fargene på dvergschnauzer her i Norge. Dvergschnauzeren er liten og kraftig, mer tettbygd enn slank, kvadratisk da mankehøyden tilsvarer ca. kroppslenden (se bilde under), dvs. linje A tilsvarer linje B. Pelsen er strihåret. Mankehøyden hos hannhund og tisper 30 - 35 cm. Vekt hos hannhund og tisper 4 - 8 kg

Video som viser klipping av bryn

For mer informasjon om pelsstell anbefaler vi å ta en titt på siden til Norsk Schnauzer Bouvier Klubb (trykk på logo):

Agility

 

Har investert i agilitybane i hagen (2008), det er kjekt så får man trent når man vil

Gammel agility-stjerne viser "gamle takter" - Ally i farta (2008):

Og her er Perle på sine første agility runder (2011):

Og her er Drama på sin første tur gjennom tunellen (2011):

Diverse

Pins

Fant en gammel sak her fra Norsk Schnauzer Bouvier Klubb avd Trøndelag sin spede barndom i 1978, nål het det vel på den tiden:

Ikke bare for avd Trøndelag men NSBK

I 1979 ble Pincher også tatt med i klubben, så fra 1979 til 2002 het klubben Norsk Schnauzer Pincher Bouvier Klubb. Og i dag tilbake til det opprinnelige navnet igjen Norsk Schnauzer Bouvier Klubb

Valpekasse

Valpekasse for Dvergschnauzer - trykk på bildet for oppskrift på valpekasse: