Valpekasse

Valpekasse til Dvergschnauzer:

 

Størrelsen vi syns passer fint for Dvergschnauzer er 60 X 90 cm. Og vi bruker rundlist på innsiden for at tispa ikke skal ligge på valpene sine, og her er det viktig at man bruker riktig mål så valpene ikke setter seg fast. Det som er viktig med en valpekasse er at den passer til størrelsen på tispa og valpene. Tispa skal lett klare å samle valpene så valpekassen bør ikke være for stor. Og hun må ha god plass til i ligge utstrakt og kunne skifte stilling uten å legge seg på valpene. Syns også det er greit at valpekassen er såpass høy så det blir lunt og uforstyrret for tispa, samt at det reduserer trekk. Velger man valpekasse uten beskyttelseslist på innsiden så må man kanskje lage den litt mindre. I løpet av de årene vi har holdt på med avl på Dvergschnauzer så er dette den tredje valpekassen jeg lager. Så jeg har gjort noen finjusteringer under veis og mener denne er perfekt! Har her laget en arbeidstegning som viser målene jeg bruker på valpekassen:

Handleliste:
Vi kjøpte inn hobbyplate i furu med målene:
2 stk langsider 900 x 308 x 18 mm (eller som her 2 meter som ble kappet opp til to på 90 cm)
1 stk kortside 600 x 308 x 18 mm
1 stk kortside 600 x 176 x 18 mm
3,5 meter rundlist med diameter ca 30 mm
10 stk skruer lengde 5 cm for festing av rundlist
10 stk skruer lengde 7-8 cm for å skru sammen hobbyplatene

Så er det bare å skru sammen kassen. Kassen skrus sammen med tre skruer i de hjørnene som har full høyde og to skruer i den lave delen. Borrer da gjennom den platen som skruen sitter i med en bor i samme tykkelse som skruene (for at treet ikke skal sprekke da det er så langt ute på kanten), kan også borre litt inn i den tverrdelen skruen skal inn i.

Sette på rundlister: Så når kassen er skrudd sammen kan man begynne å montere rundlistene. Rundlistene kapper vi opp i følgende mål:
2 stk 76 cm
2 stk 56 cm
10 stk 2 cm

Rundlistene som er 2 cm (10 stk) borrer man hull i så skruen går gjennom (altså samme størrelse på bor som tykkelse på skruen). Her kan man også borre i hobbyplatene der skruene skal sitte. Her er det viktig at man måler riktig så listene blir sittende i riktig høyde. Mål opp så skruene sitter 8 cm fra kanten ned mot gulvet og man kan ta den første ca 16 cm fra enden og en på midten (kun på den lange delen), og likt på den andre enden (altså 16 cm). På de korte sidene holder det med to skruer på hver av de, 16 cm fra enden der også og 8 cm fra kanten ned mot gulvet. Så er det bare å skrue i skruene fra utsiden, sett på den 2 cm tykke rundlist biten med hull i mellom rundlisten og innsiden av kassen. Så da blir rundliste stående 2 cm fra innsiden av kassen + diameter på rundlist ca 3 cm, altså 5 cm fra kanten og vil være nok til at en valp ikke mister livet hvis mor legger seg inntil kanten. Hvis man har større avstand fra innsiden av kasse så vil det bli en åpning som valpene kan få hodet inn i, og vanskelig å få utav. Og her er det ferdig resultatet:

Etter at valpekassen er ferdig så vasker vi den i grønnsåpe, har hørt at det ikke er bra å male eller lakkere den. Uansett så vi syns det fungere bra å vaske den i grønnsåpe før og etter hvert kull, da lukter det godt også J Og når valpekassen tas i bruk så er det veldig viktig at det er jevn temperatur i rommet den skal stå i. Hvis temperaturen er for høy så får tispen problemer med å samle valpene. Temperaturen bør heller ikke være for lav da valpene fort mister kroppsvarme når de er nyfødte. Så hvis valpene ligger spredt utover i valpekassen da er temperaturen for høy. Og så må man passe på så det ikke er trekk i rommet der valpekassen skal stå når man har valper